Ny Verkstad i slutet av Oktober. Den gamla lokalen är uppsagd.

Ny Verkstad i slutet av Oktober. Den gamla lokalen är uppsagd.

 Bygget, renoveringen, ombyggnationen, jag vet inte riktigt vad det skall kallas. Det viktiga är att det skall bli Min nya verkstad och ett nytt stall till hästarna hemma på gården.

Det är en gammal ladugård, byggd i tre omgångar på ca 300 m2, den första i slutet av 1800-talet. Vi har hittat en anteckning i timmerstommen där det står skrivet 1887, men det är inget som säger att det stämmer. 140 m2 till hästarna och resten till mig som verkstad är det tänkt.

170116  Maskinerna anländer, Bilningsrobot och en liten midjetraktor. Snickarna (2st) kommer och det börjar hända saker som syns. Första steget är att ta ur att inredningen från de får, grisar, kor o hästar som har stått i ladugården, sedan sänka golvet då takhöjden är för låg. 

Jag har själv jobbat på detta projekt i ca 2 år, från tanke till färdiga ritningar, ansökan om stöd, budget och all annan planering, tillstånd mm. Men det är ju inget som syns.

Första dan = första missödet. En snickare sliter av sig ett muskelfäste och är sjukskriven i 4 mån !!!!

Snickare nr 2 fortsätter ensam (ängel) i tre veckor med att bila ut all betong. Golvet skall sänkas 100cm. Och det har byggts om lite för varje gång man bytt kreatur så det innebar att det var 6 lager betong i varierande tjocklek att ta sig igenom, dock inte armerat överallt så det gick ganska bra att ta sönder, men det skall ju ut också!

Bildspel på bygget innan golvet sänktes.

Efter tre veckor tog vi paus och båda snickarna kommer tillbaka i maj när sjukskrivningen är klar. Då kommer nästa steg, att lägga ut avlopp och golvvärme för att sedan gjuta golvet.

Innan de kommer tillbaka hinner jag se hur vårfloden rör sig runt huset så vi kan läggar dränering på rätt ställe. Beställa dörrar, stallinredning, isolering, armering, avloppsrör mm. mm.

Gjutning

En vecka semester, sedan har all ledighet gått åt till att hjälpa snickaren, det kom bara tillbaka en av de två jag hade lejt. Vi har förberett allt man måste före gjutning av golv.

Gjutningen gjordes 170830, 26 m3 med betong, fyra betongbilar fulla. Det blev jättefint.

Dock kan ingen se vilket enormt jobb som gjorts innan gjutningen. All jord som forslats ut, all mätning/avvägning, skottning av jord och betong med vanlig skyffel, armering, golvvärme, förstärkning vattenledningar, avlopp för att inte tala om alla stenbumlingar som måste bort Jag tror inte att någon som inte har varit med om detta själv kan sätta sig in i vilket jobb det är innan man får till ett slätt golv att jobba på.

Men nu finns det där och man kan börja jobba vidare. Nästa blir att vädersäkra huset. Dörrar o fönster skall in samt regling av väggar för isolering.

Min gamla lokal är uppsagd till 31 oktober, så jag måste kunna flytta in i slutet av den månaden. Annars är jag hemlös :)

fortsättning följer

2017-02-17 13:36